Dogodilo se na današnji dan – 26. januar

39

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za boljim životom. Na današnji dan 1788. godine prvi brod s novim stanovnicima najmanjeg kontinenta stigao je u luku Sidney.


Brzina kojom su se razvijale SAD nije bila ravnomjerno raspoređena po svim segmentima života. No, pokazalo se da su tvorci nove nacije bili svjesni potrebe za znanjem, jer je jedna od najznačajnijih svjetskih biblioteka, Library of Congress, osnovana na današnji dan 1802. godine.


Nakon drugog svjetskog rata raspala su se kolonijalna carstva i mnoge zemlje Afrike i Azije dobile su napokon svoju samostalnost. Tako je i Indija ostvarila tu mogućnost dvije godine nakon kraja rata, no tek na današnji dan 1950. godine proglašena je republikom.


Broadway i njegov šarm sinonim su za ludu zabavu i raskošne produkcije. 1988. godine kralj mjuzikla Andrew Lloyd Webber otvorio je premijeru Fantoma u operi, koji je naposlijetku postao broadwayski show s najdužim prikazivanjem, jer ga možete vidjeti i danas.


Baršunasta revolucija ušla je u istoriji kao najuljuđeniji način svrgavanja starih vladara. Nakon što su se mirno riješili komunističkog jarma, civilizirano su se razišli Česi i Slovaci, da bi na današnji dan 1993. godine Vaclav Havel postao predsjednik Češke.


Rođendani slavnih osoba uključuju slavnog generala Douglasa MacArthura, rumunjskog komunističkog čelnika Nicolae Ceausescua, francuskog redatelja Rogera Vadima i komičarku Ellen DeGeneres.

(Metro-portal)