Dogodilo se na današnji dan – 26. jun

55

Prema srednjevjekovnoj legendi Čarobni frulaš je 1284. godine odveo djecu iz njemačkog grada Hamelina. Priča govori kako su grad Hamelin opsjedali pacovi zbog čega su građani odlučili angažovati profesionalca kako bi se riješili te pošasti. Pronašli su istjerivača i pogodili se za cijenu. Stranac je zasvirao u frulu, a pacovi su ga počeli pratiti po gradu da bi ih on na kraju odveo do rijeke Weser i utopio. Građani su mu odbili platiti zbog čega se Frulaš naljutio i odlučio osvetiti. Dok su svi odrasli bili u crkvi na jutarnjoj misi Frulaš se vratio, zasvirao u frulu, a sva gradska djeca, njih 130, zaplesala su i počela ga pratiti. Otplesali su do neke pećine i tu im se gubi trag. Priču je građanima ispričalo jedino preživjelo dijete, koje zbog hromosti nije dostiglo povorku. Gradske kronike ovu veliku nesreću spominju početkom 14. vijeka, a pacovi nisu dio originalne priče, nego su dodani tek u 16. vijeku. Pravi razlog nestanka djece nije poznat, a teorija postoji nekoliko. Postoji mogućnost da su poginuli u velikom odronu koji se u to vrijeme dogodio u okolici Hamelina, kao i da su se utopila u poplavi no o njoj nema podataka. Neke teorije pretpostavljaju da su djeca bila zaražena kugom, pa su ih odveli izvan grada kako ne bi širili zarazu, no epidemija kuge je na tom području zabilježena pola vijeka nakon nastanka legende, a druge bolesti i urođene mane se ne uklapaju u tako velik mortalitet na malom području. Pogibija u bitci koja se 1260. odvijala kraj grada također nije vjerovatna jer nema navoda o stradavanju odrasle populacije. Još jedna teorija govori kako se u to doba zadesio brodolom hodočasničkog broda na Baltiku, a neki vjeruju i kako se radi o uspomeni na odlazak u tzv. Dječji krstaški rat 1212. no istina o ovoj legendi istoričarima nije poznata.

Osnivačka Povelja Organizacije ujedinjenih naroda potpisana je 1945. godine u San Franciscu, a stupila je na snagu 24. novembra 1945. nakon prihvaćanja od strane 51 države čime je zamijenjena neefikasna Liga naroda, osnovana 1919. Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku saradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu saradnju i prijateljske odnose među narodima. UN je osnovan nakon Drugog svjetskog rata od pobjedničkih sila u nadi da će spriječiti buduće sukobe i ratove među narodima. Glavni organi UN su: Generalna skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo na čelu kojeg je Glavni tajnik UN-a. U sastavu UN-a djeluje 18 organa, fondova i programa kao npr. UNICEF, UNHCR, FAO i UNESCO.
UN na neki način i dalje podsjeća tko ga je osnovao jer su pet glavnih zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina (prije Tajvan) i Rusija (prije SSSR). Mnogi upravo zbog tog utjecaja ‘odabranih’, koji ga često koriste za svoje geopolitičke i ekonomske pretenzije, organizaciju Ujedinjenih naroda ne smatraju efektivnom u provođenju svojih osnovnih ciljeva.

Prvi bar kod, najstarija, a do danas najraširenija i najuspješnija od AIDC tehnologija, po prvi je put skeniran s paketića Wrigleyewih žvakačih guma u supermarketu Marsh u gradu Troy u američkoj saveznoj državi Ohio. Bar kod, ili UPC (Universal Product Code), je broj pretvoren u smisleni niz tamnih linija i svijetlih međuprostora koje čitač (skener) pretvara u broj, a on je ključ za bazu podataka s ostalim podacima o proizvodu, usluzi ili lokaciji te cijeni. U standardnoj varijanti crtični je kod građen od 13 numeričkih znakova podijeljenih u 4 grupe. Umjesto zastarjelog načina ispisivanja podataka rukom ili jednostavnim pomoćnim strojem, EAN.UCC sistem koristi se kompjuterskim jezikom i šifarskim pismom. Cilj mu je unaprijediti rukovanje snabjevačkim lancem i poslovnim procesima tako da omogućava svakodnevne inventure, kontrolu zaliha, utvrđivanje poreznih obaveza itd. Zbog dugogodišnjeg razvoja tehnika, programa i uređaja te standardizacije u ovom području, danas postoji visok nivo kompatibilnosti i prihvaćenosti ovog načina označavanja i automatizacije poslovnih procesa. Kada je prije nekoliko decenija označavanje bar-kodom ušlo u upotrebu, poslovanje je u kvantitativnom i kvalitativnom smislu unaprijeđeno u proizvodnji, transportu, trgovini i mnogim drugim uslužnim djelatnostima. Kao što svaka automatizacija povećava pouzdanost i brzinu, tako je i uvođenje bar-koda omogućilo daleko veći protok proizvoda i informacija nego ranije, u vrijeme ručnog unosa podataka. Danas su bar kod sistemi kritični element u poslovnim procesima cijele globalne ekonomije koja se bez njih ne može zamisliti. Prisutan je u 140 zemalja, obuhvaća oko milion kompanija te uključuje 101 zemlju sa svojim nacionalnim organizacijama, među kojima je i EAN CROATIA sa svojih više od 2.000 kompanija članica.

Čileanski političar i predsjednik Salvador Allende, prvi marksistički političar izabran za predsjednika jedne države na demokratskim izborima, koji je svojom politikom agrarne reforme, nacionalizacije rudnih bogatstava i pravedne raspodjele bogatstva, opasno ugrozio interese bogate malobrojne elite i stranih, posebno američkih kompanija, zbog čega je na kraju platio glavom, rođen je u čileanskom Valparaisu 1908. godine.

Finski reli vozač Tommi Mäkinen, jedan od najuspješniji vozača svih vremena s četiri osvojena naslova Svjetskog prvaka u reliju i ukupno 24 pobjede na utrkama Svjetskog prvenstva u reliju, koji se 2003. povukao iz tog takmičenja, rođen je 1964. godine u finskoj Puppoli.

Italijanski fudbaler Paolo Maldini, legenda AC Milana za koji je igrao cijelu svoju, 25 godina dugu karijeru, rekorder u nastupima Milana u italijanskoj Serie A, te sa 126 nastupa rekorder u nastupima za Azzurre kojima je 64 puta bio i kapetan, rođen je 1968. godine u Milanu.

Američki glumac Chris O’Donnell, nositelj nominacije za Zlatni globus, najpoznatiji po ulogama Robina u filmovima Batman Forever i Batman & Robin, Charliea Simmsa u Scent of a Woman, te nastupima u serijama The Practice, Two And A Half Men, Grey’s Anatomy i brojnim drugima, rođen je u Winnetaki u Illinoisu 1970. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime