Dogodilo se na današnji dan – 28. decembar

47

Galileo Galilei na današnji dan 1612. godine postaje prvi astronom koji je detaljno proučio našeg udaljenog susjeda iz Sunčevog sistema, planet Neptun. Iako jedan od pionira moderne astronomije i Galileo je bio samo čovjek pa je tokom tog prvog posmatranja donio krivi zaključak i Neptun u katalogu neba zabilježio kao fiksnu zvijezdu.


Braća Lumière su 1895. godine u pariškom kafiću ‘Boulevard des Capucines’ održala prvu filmsku projekciju u svijetu, napravivši na taj način premijeru kinematografa. U indijskom salonu tom je prilikom prikazano deset kratkih filmova od kojih je najupečatljiviji bio ‘Ulazak voza na stanicu’ zbog kojeg su se neki posjetitelji pokušali sakriti jer su mislili da će voz s platna protutnjati kroz prostoriju.


Samo dvije godine nakon prikazivanja prvog filma, Charles i Emile Path u Parizu su osnovali Pate Cinema, prvu svjetsku firmu za proizvodnju filmova. Ta pariška firma ubrzo je zavladala međunarodnim tržištem pokretnih slika.


Katastrofalni potres je 1908. godine pogodio Messinu na Siciliji. Veći dio grada tom je prilikom uništen, a od posljedica potresa i njime potaknutog plimnog vala poginulo je između 65 i 75 hiljada ljudi. Grad je u narednih godinu dana ipak nanovo izgrađen prema racionalnijim i modernijim planovima.


Privremena vlada je na današnji dan 2007. godine proglasila Nepal Demokratskom Saveznom Republikom. Tim činom označen je kraj monarhije koja je 238 godina vladala tom malom i siromašnom državom u kojoj se nalazi ‘krov svijeta’, te jedinom državom na svijetu koja nema pravougaonu službenu zastavu.


Na današnji dan 1856. godine rođen je američki političar i 28. po redu predsjednik SAD-a Thomas Woodrow Wilson čiju je karijeru obilježio I. Svjetski rat koji je bio glavni razlog poticanja na stvaranje Lige naroda, preteče Ujedinjenih naroda. Njegov sunarodnjak, glumac Denzel Washington rođen je 1954. godine, a njegova kolegica ali britanskog porijekla Sienna Miller, rođena je na današnji dan 1981. godine.

(Metro-portal)