Dogodilo se na današnji dan – 30. decembar

37

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u istoriji obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Pennsylvania Rock Oil Company koja je, prilično iznenađujuće, sjedište imala u New Yorku a ne u Texasu.


Sedam godina kasnije, samo dan prije Stare godine, američka je administracija odlučila ukinuti plaćanja u zlatu, potpuno se prebacivši na papirnate novčanice i kovanice.


Slijedećih pedeset godina nije bilo značajnijih događaja, da bi u predvečerje prvog svjetskog rata Kina napokon povratila svoj suverenitet, narušen odnosima s Japanom i europskim željama za ekspanzijom u ovoj bogatoj, no još uvijek pretežno ruralnoj i zaostaloj zemlji. Na današnji dan 1911. godine Sun Yat-sen izabran je za prvog predsjednika Republike Kine.


Možda će zvučati smiješno, no na ovaj je dan jedan istaknuti političar promijenio ime. Naime, John E Hooveru nije se sviđalo kako mu zvuči ime, pa je prvo skratio a drugo produžio, postavši zloglasni šef CIA-e i američki predsjednik, J Edgar Hoover.


Nakon teškog građanskog rata, Rusija je uvođenjem komunizma otvorila perspektive širenju granica, pa je na ovaj dan potpisala ugovore s Ukrajinom, Bjelorusijom i kavkaskim zemljama čime je stvoren SSSR.


Kraj Drugog svjetskog rata donio je i novi svjetski poredak, u kojem više nije bilo mjesta kolonijalizmu. Tako su na današnji dan 1950. godine Vijetnam, Laos i Kambodža postale nezavisne od Francuske.


Rođendani slavnih osoba uključuju pisca Rudyarda Kiplinga, filantropa i bogataša Simona Guggenheima, utemeljitelja slavnog newyorškog muzeja, legendu rocka Bo Didleya, osramoćenog sprinterskog heroja Bena Johnsona i golferskog šampiona Tigera Woodsa.

(Metro-portal)