Dogodilo se na današnji dan – 30. maj

53

Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su spretni i u spletkarenju i uspješno su posijali razdor u francuske redove, što je rezultovalo hvatanjem Ivane Orleanske. Nakon nekoliko dana mučenja i ispitivanja, Ivana Orleanska živa je spaljena na današnji dan 1431. godine.

Najpoznatiji svjetski sat nalazi se na londonskom Big Benu, zvoniku na sjevernoj strani Westminsterske tvrđave. Poznat i kao Clock Tower, ova građevina dobila je nadimak po nadimku zvona koje otkucava točno vrijeme, što se kasnije proširilo i obuhvatilo cijelu građevinu. Prvi puta zvono se oglasilo prije tačno 152 godine.

Dvomjesečna vladavina Pariške komune, Iako je formalno ona bila obična “Opština Pariz”, ipak je zbog svojih kontroverznih proglasa i dekreta postala jedan od najbitnijh istorijskih događaja za sve radikalne i revolucionarne socijalističke pokrete. Sve najprisutnije revolucionarne struje u Pariškoj komuni – anarhizam, marksizam, blankizam i komunalizam su bile socijalističkog porijekla i iako su one inače u međusobnom konfliktu (zbog kojeg se tad već bila raspala Prva internacionala), u Parizu su svi međusobno sarađivali i nije bilo bitnih internih sukoba. Zbog toga i danas razni anarhisti i marksisti slave Parišku komunu kao jedan od najvećih i najbitnijih događaja u njihovoj istoriji. Pariška je komuna pala na današnji dan 1871. godine.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti ruskog anarhista Mihaela Bakunjina, američkog režisera Howarda Hawksa i ruskog astronauta Alekseja Leonova.

Prethodni postBrkić u polufinalu Brčko opena
Sledeći postRumunskom paru Kornea-Sulea pobjednički pehar u dublu na brčanskom „fjučersu“

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime