Dogodilo se na današnji dan – 5. februar

49

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zaista promijenio mnoge živote, a i brakove, na bolje. Naime, prvi peep show s pokretnim slikama patentiran je upravo na današnji dan daleke 1861. godine, a lukavi privrednik zvao se Samuel Goodale iz Cincinnatija.


Ozbiljnija štampa pojavila se dosta kasnije. Reader’s Digest možda je u današnje vrijeme izgubio svoj uticaj, no nakon prvog broja 1922. godine, slijedećih sedamdesetak godina bio je možda i jedna od najcitiranijih tiskovina, a novinari koji su pisali za Digest stvarali su trendove i mitove.


Treća ekspedicija na Mjesec stigla je na današnji dan 1971. godine, pristavši lunarnim modulom blizu Fra Maura. Alan Shepard i Edward Mitchell hodali su Mjesečevom površinom 4 sata, skupljajući uzorke.


Iako je iz današnje perspektive putnika avionom maltretiranje na aerodromu normalna stvar, skidanje cipela i nemogući redovi za ulazak u duty free zonu nešto što je svakodnevna stvar, zapravo je obavezni pregled uveden na današnji dan ne tako davne 1972. godine na letovima u SAD-u.


Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju Johna Boyda Dunlopa, izumitelja guma punjenih zrakom, Andre-Gustave Citroena, čije prezime govori sve, Zsu Zsu Gabor, glumicu Jennifer Jason Leigh i fudbalera Cristiana Ronalda.

(Metro-portal)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime