Dogodilo se na današnji dan – 5. novembar

49

Na današnji dan, 5. novembra 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika – i time zaradila prekršajnu prijavu. Kad se nekoliko dana kasnije pojavila pred sucem, branila se pozivanjem na 14. amandman američkoga ustava, u kojem se pravo građanstva – pa tako i pravo glasa – priznaje svim osobama, a ne samo muškarcima. No, obrana joj je bila uzalud. Sudac Ward Hunt, koji je već prije početka suđenja bio pripremio i presudu i njeno obrazloženje, dodijelio joj je kaznu u iznosu od 100 dolara. Susan B. Anthony, koja je prije toga održala strastveni govor zalažući se za žensko pravo glasa, na presudu je reagirala riječima: “Časni suče, znajte da nikad neću platiti ni dolara vaše nepravedne kazne!” Tako je i bilo. Što je zanimljivo, iako je kazna ostala neplaćena, država je zbog toga nikad nije progonila, bojeći se da će žalba stići do ustavnog suda, gdje bi pitanje 14. amandmana vjerojatno bilo protumačeno drugačije nego kod suca Hunta. Tako je Susan B. Anthony utjerala strah u kosti bastionima patrijarhata.


Američki pilot kapetan Elgen Long krenuo je sa aerodroma u San Franciscu na prvi let oko svijeta preko Sjevernog i Južnog pola. Letio je 215 sati i preletio 62.597 kilometara. Let je započeo 5. novembra , a završio 3. decembra 1971.


Saddam Hussein bio je irački predsjednik od 1979. do 2003. godine. U martu 2003. godine Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su jednostranu vojnu akciju (bez dopuštenja Ujedinjenih naroda) protiv Iraka. Glavni cilj vojne akcije – svrgavanje Saddama Husseina s vlasti – postignut je nakon tri sedmice ratovanja. Dana 13. decembra 2003. američke snage uhapsile su Saddama Husseina blizu grada Tikrita. U Julu 2004. počinje prvo sudsko saslušanje, a u novembru 2005. započelo je suđenje za zločine koje je Saddam Hussein počinio nad Kurdima i Šijitima tijekom osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog vijeka. 5. novembra 2006. Saddam Hussein osuđen je na smrt vješanjem.


Na današnji dan 1913. rođena je američka glumica Vivien Leigh poznata po ulozi Scarlett O’Hare u kultnom filmu ˝Prohujalo s vihorom˝. Slijedi niz muzičara poput Ikea Turnera (1931.), gitarista i bivšeg supruga Tine Turner, zatim Arta Garfunkela (1941.) pjevača iz poznate hippie grupe Art & Garfunkel, te Bryana Adamsa (1959.)


Današnji dan nosi tužnu godišnjicu za rock’n’roll na prostorima bivše Jugoslavije. Milan Mladenović, frontman Ekatarine Velike izgubio je bitku s rakom gušterače u 36. godini 1994.

(Metro)