Dogodilo se na današnji dan – 6. februar

42

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tokom borbe za nezavisnost. Reakcija britanske krune bila je brza i očekivana: poslali su Francuzima objavu rata.


Svi ljubitelji stripova prije ili kasnije sreli su se s braćom Dalton, negativcima u serijalu o spretnom kauboju Lucky Lukeu (Taličnom Tomu za starije generacije). Zanimljivo je da su upravo na današnji dan zloglasna braća izvela svoju prvu pljačku voza. No, sličnost sa stripom ovdje zapravo tek počinje, jer su sva četvorica, ironično, tokom mladosti bili ne samo na strani zakona nego i njegovi predstavnici.


Od velikih požara koji su uništavali metropole, na današnji se dan dogodio onaj u Constantinopolu, današnjem Istanbulu, koji je najveći dio stanovnika ostavio bez krova nad glavom, 1911. godine.


Dvadeset i dvije godine kasnije majka svih oluja na Pacifiku je uspjela podići najveći izmjereni val u istoriji koji nije posljedica tsunamija, 34 metra visoko čudovište u moru kraj Manile.


Tužan dan za Old Trafford, navršava se 52. godina od pada aviona u kojem je 7 igrača Manchester Uniteda izgubilo život.


Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju pjesnika Džoru Držića, direktora Francoisa Truffauta, Boba Marleyja i rockera Axl Rosea. Na današnji dan rođen je i slavni igrač baseballa Babe Ruth, američki predsjednik Ronald Reagan i glumac Rip Torn.

(Metro-portal)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime