Dogodilo se na današnji dan – 7. decembar

50

Marko Tulije Ciceron bio je advokat, politički teoretičar, državnik, filozof i najveći rimski govornik. Poslije Cezarove smrti dolazi na čelo republikanske senatske stranke i govori tzv. filipske govore, odnosno filipike, koje su bile uperene protiv uzurpatorskih težnji Marka Antonija. Ciceron postaje vođa senata i u Antonijevoj je opoziciji. Antonije se žestoko obračunavao s političkim protivnicima, pa tako i s Ciceronom kojem je 7. decembra 43. pr. Kr. dao odsjeći glavu i desnu ruku, koje su donesene u Rim i izložene na govornici.


Egipatska kraljica Nefertiti bila je supruga faraona Amenhotepa IV. Njezino ime znači “Savršena”, a njezino je lice krasilo hramove diljem zemlje, da bi najednom iščezla s istorijske pozornice. Na današnji dan 1912. u egipatskoj El-Amarni njemački su arheolozi pronašli poprsje zaboravljene kraljice. Njezin je život i danas zagonetka, a zna se da je odrasla u haremu, udala se za faraona, rodila šestero djece i vodila revoluciju koja je zauvijek promijenila Egipat. S mužem je izvela narod iz staroga glavnog grada i sagradila grad u srcu pustinje. Nefertiti se ističe kao jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti u istoriji Egipta.


Na današnji dan 1941. započeo je japanski vazdušni napad na američku tihooceansku bazu Pearl Harbor, a napad se smatra povodom za ulazak SAD u Drugi svjetski rat. Ovaj iznenadni napad uništio je veliki dio američke borbene flote što je Japancima omogućilo višemjesečnu prevlast na Pacifiku, a otvorio je i posebno pacifičko bojište. Napad je svijetu pokazao dvije velike sile, od kojih SAD dobiva motiv za ulazak u rat, a napadač Japan predstavlja se kao nova pomorska, zračna i vojna sila. Nije opštepoznato da su zapravo Amerikanci ispalili prve hice u Pearl Harboru. Japanci su tokom noći ispustili svoje tajne mini podmornice čiji je zadatak bio da uđu u luku te s dva torpeda unište američko brodovlje. No, podmornice su potopljene ili su se nasukale, a američki razarač je prije napada uništio jednu od njih dubinskim bombama i topovima.


Misijom Apollo 17, koja je trebala samo nadopuniti znanja iz prethodnih misija, završila je prva faza intenzivnog ljudskog istraživanja Mjeseca. Letjelica Apollo 17 lansirana je uspješno iz Svemirskog centra John F. Kennedy na današnji dan 1972. godine. Ekipa je osim površinskih istraživanja obavila i niz orbitalnih opažanja i snimanja. Letjelica je na Zemlju uspješno sletjela 19. decembra 1972.


Od rođenih na današnji dan svakako treba izdvojiti škotsku kraljicu Mary Stuart, rođenu 1542., kao i slavnog talijanskog baroknog kipara i graditelja Giovannija Berninija, rođenog 1598. Na današnji dan 1761. rođena je slavna osnivačica muzeja voštanih figura Marie Tussaud, kao i lingvist, filozof i politički aktivist Noam Chomsky (1928.). Svoje rođendane danas slave i američka glumica Ellen Burstyn (1932.), muzičar Tom Waits (1949.) i košarkaš Larry Bird (1956.).

(Metro-portal)