Dogodilo se na današnji dan – 8. decembar

38

1886. godine, osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je organizacija postala naročito poznata tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka zbog optužbi da je pod kontrolom organizovanog kriminala.


Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat na današnji dan 1941. godine. Osam godina kasnije, unutrašnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na ostrvo Formozu, sada poznat kao Tajvan.


Tužan dan za ljubitelje Beatlesa – na današnji dan 1980. godine poremećeni obožavatelj Mark Chapman ubio je Johna Lennona pred zgradom u kojoj je stanovao.


Rođendane bi na današnji dan slavila dva velika industrijalca, Friedrich Siemens i William Crapo Durant koji je osnovao General Motors, slikar Paul Klee, Sammy Davis Jr., glumice Kim Basinger i Teri Hatcher te legendarni pjevač grupe Doors Jim Morrison i irska pjevačica Sinead O’Connor.

(Metro-portal)