Dogodilo se na današnji dan – 9. januar

50

Rubrika ovog tipa uvijek donosi neka dešavanja od svjetskog značaja, ali i neki naizgled manje važni događaji takođe su zanimljivi. Tako je na današnji dan zapanjeni Kristofor Kolumbo zapisao u brodski dnevnik da su mornari ugledali jato zastrašujućih morskih čudovišta, a radilo se zapravo o nekoliko mirnih morskih krava koje su pasle u plićaku kraj broda.


Porez je temelj svake države, i oduvijek se na neki način prikuplja. U davna doba uzimao se ako treba i ognjem i mačem, no 1799. godine Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizovano prikupljanje novca za potrebe države od privrednika.


Prva od nekoliko ruskih revolucija koje su na kraju rezultirale uvođenjem komunizma počela je upravo na današnji dan 1905. godine kada su carski vojnici otvorili paljbu na povorku protestanata protiv cara Nikole.


Nakon Drugog svjetskog rata ljudi su tražili načine kako povezati zemaljsku kuglu na što brži način, pa je izveden prvi probni let nadzvučnog putničkog aviona, poznatog Concordea, i to na nebu iznad Bristola 1969. godine.


Fascinantno je da je vrhunac borbe za prevlast u svemiru prošao pred 41 godinu. Amerikanci su prividni pobjednici spuštanjem nekoliko posada na površinu Mjeseca, a istraživanja površine Zemljinog satelita obavljale su i male automatske letjelice, od kojih je poslednja sletila na Mjesec sada već daleke 1968. godine.


Rođendani slavnih osoba na ovaj dan pretežno su iz muzičkog i literarnog svijeta, počevši od Karela Čapeka, čovjeka koji je izmislio pojam robota i Simone de Beauvoir, do muzičara kalibra Les Paula, Joan Baez i Jimmyja Pagea.

(Metro-portal)