Drugi upisni rok u srednje škole sljedeće sedmice

44

Drugi upisni rok u srednje škole u Brčko distriktu BiH planiran je za 27. avgust.

Za upis nije ostalo mnogo mjesta – 31 u Gimnaziji i jedno mjesto u Tehničkoj školi, dok su Ekonomska i Poljoprivredna i medicinska škola popunile sva mjesta u prvom upisnom roku.

U Gimnaziji je ostalo 16 mjesta za đake koji se opredjele za opšti smijer, tri mjesta u društveno – jezičkom smjeru i 12 mjesta u računarsko – informatičkom smjeru. U Tehničkoj školi za drugi upisni rok ostalo je samo jedno mjesto u odjeljenju tekstilni tehničar četvrti stepen zanimanja.

Prijem dokumenata za drugi upisni rok je u školama radnim danima od osam do 15 časova. Budući srednjoškolci bi, osim popunjene prijave za upis, trebalo da predaju i svjedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih.

Veliko interesovanje učenika ove godine vladalo je za zanate – pekar, kao novi smijer, konobar i kuvar, cvjećar, električar, automehaničar i druga zanimanja tehničke struke, dok ukinut smjer voćar – vinogradar, za koji nije bilo interesovanja.

U ovu školsku godinu planiran je upis 720 učenika u 36 odjeljenja, među kojima su osim učenika iz Brčkog i budući srednjoškolci iz okolnih mjesta Čelića, Pelagićeva, Obudovca i Donjeg Žabara.

Početak nove školske 2019/2020. godine planiran je za prvi ponedjeljak u septembru, odnosno 02.09.2019. godine. Iako su konkursi okončani i najveći broj nastavnog kadra je primljen, i ove školske godine biće poterebe za angažovanjem manjeg broja nastavnika po ugovoru.