Đurđeviću priznanje za doprinos u razvoju atletike

51

Na svečanosti koju je organizovao Atletski savez BiH, direktoru “Vidovdanske trke” u Brčkom, predsjedniku Atletskog saveza Republike Srpske i članu Upravnog odbora Atletskog saveza BiH, Borislavu Đurđeviću svečano je uručeno veliko atletsko priznanje za dugogodišnji doprinos u razvoju ateltike u BiH i Evropi koje mu je dodijelila Evropska atletska federacija.

„Ovo jeste veliko priznanje, ali ja nisam zadovoljan sa onim što smo u BiH napravili. Iz ničega, takoreći bez ikakvog novca i sportske infrastrukture atletika je niz godina najtrofejniji sport u BiH. Ona sačinjava preko 70 odsto olimpijskih normi BiH, a samo primjera radi na proteklim Mediteranskim igrama BiH je osvojila samo 4 medalje, a njih su donijeli atletičari. To je lijepa strana medalje, a ružna strana je da atletika kao ključni olimpijski i bazični sport ne dobija ni jedan odsto od ukupnih državnih zakonom zagarantovanih subvencija za sport. Umjesto da se grade novi objekti i atletske staze, ruše se postojeće. To je ružna strana, i kada to imamo u vidu, rezultati koje postiže BiH atletika graniče se sa fantastikom, rekao je Đurđević.

Dodao je i da je i kod nas u Brčkom slično – milioni se troše na stadione na kojima sada pasu krave ili raste korov, a nemamo ni jednog jedinog metra tartan staze. Iduće godine Brčko će biti domaćin i Balkanijade na 10 km u sklopu Vidovdanske trke, gdje će, pored atletskih zvijezda iz cijelog svijeta, doći 21 država sa punim delegacijama i ekipama.