Dva lica optužena za krađu poklopaca slivnika u vrijednosti od cca 5000,00 KM

106

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv dva lica zbog osnovane sumnje da su početkom godine s puteva u Distriktu vršili krađu dijelova komunalne opreme.

M.Š. i M.S. optuženi su da su zajedno i po prethodnom dogovoru s još dva lica, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, vršili krađu poklopaca slivnika s puteva u Brčkom i susjednim mjestima. Njima je stavljeno na teret da su, od sredine februara do sredine marta tekuće godine, u više navrata s asfaltnog kolovoza oduzeli preko 30 poklopaca slivnika vrijednosti od cca 5 000,00 KM. Optuženi su poklopce prodali preduzeću Feros Brčko pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist, dok su Javnom preduzeću Putevi Brčko pričinili štetu u ukupnom iznosu od 4 707,00 KM – navodi se optužnici.

Odmah pošto su počinioci otkriveni otvorena je istraga protiv više lica, koja je okončana podizanjem optužnice protiv M.Š. i M.S. za krivično djelo krađe iz člana 280 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Optužnica protiv njih dvojice je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH. Za ovo krivično djelo zaprijećena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.