Dva lica uhapšena zbog krivičnog djela trgovine ljudima

50

Uvaživši prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor licu s inicijalima Š.Š. (26) iz Brčkog, zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu. Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva izmještena u sigurnu kuću.

„Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Š.Š., zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači, te da mu predaje tako pribavljeni novac. Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu. On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog,“ navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Osim Š.Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i H.H. (77) za kojeg se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene, te nad njom vršio bludne radnje.

Policija Brčko distrikta BiH je obojicu osumnjičenih lišila slobode i predala ih Tužilaštvu, koje ih je optužilo za krivično djelo trgovine ljudima, a istraga se nastavlja.