Dvojica turskih državljana osuđena zbog krivotvorenja pasoša

25

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv dvojice turskih državljana A.K. (38) i O.D. (24) optuženih da su prije mjesec dana na graničnom prelazu u Brčkom upotrijebili krivotvorene pasoše. Njih je za krivično djelo “krivotvorenja isprave” Osnovni sud Distrikta osudio na kazne zatvora od po 30 dana, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

“Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa uhapšeni su 11. februara zbog sumnje da su na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je, prilikom redovne granične kontrole, uočeno da se ne radi o originalnim pasošima, što je potvrđeno ispitivanjem njihove vjerodostojnosti. Osim toga, oni su s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali i članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

U okviru intenzivne sedmodevne istrage, Tužilaštvo je odmah pritvorilo osumnjičene, provelo sva potrebna vještačenja i prikupilo sve ostale dokaze neophodne za njihovo daljnje procesuiranje.

“Po podizanju i potvrđivanju optužnice za krivično djelo krivotvorenja isprave, Tužilaštvo je s optuženima zaključilo sporazum o priznanju krivice odmjerivši im kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovakva krivična djela. Predloživši sporazum, kojeg je Osnovni sud Distrikta potom prihvatio, postupak je u cjelosti pravosnažno okončan kažnjavanjem počinilaca u roku od mjesec dana,“ saopšteno je iz Tužilaštva.