Embriolog dr Mirza Ibrišimović održaće predavanje o prevenciji neplodnosti

39

„Prevencija i liječenje neplodnosti“ s akcentom na muški sterilitet, tema je stručnog predavanja koje će u Brčkom u ponedjeljak 28.10.2019. godine sa početkom od 18:00 u konferencijskoj sali Omladinskog centra u Brčkom održati ugledni embriolog i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu Dr.sci. Mirza Ibrišimović iz Brčkog.

„Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije muški sterilitet je ogroman problem u svijetu, a praksa je pokazala da je muška neplodnost uzrok u oko 70 odsto slučaja neplodnosti. U BiH šira javnost nije dovoljno upoznata sa ovom temom, odnosno još je tabu tema kod nas, pa je teže muškarcima da govore o tome i da se nekome obrate za pomoć. Iz tog razloga je veoma važno da se radi na prevenciji neplodnosti, a prvi korak jeste upravo edukacija, posebno mladih ljudi, o ovom problemu. To je bio inicijalni pokretač ove ideje, a na predavanju o prevenciji neplodnosti, takođe ćemo predočiti sve ono što je dostupno iz oblasti reproduktivne medicine i načina liječenja neplodnosti. Pozvani su svi koji ili imaju problem bilo koje vrste steriliteta ili znaju nekoga ko ima takav problem. Naročito su dobrodošli mladi ljudi, studenti, kod kojih je nastupio reproduktivni period, odnosno momenat na koji treba obratiti pažnju i preventivno djelovati, kako bi zaštitili svoju plodnost i postali roditelji kada požele, kaže dr Ibrišimović.

Predavanje organizuje Udruženje žena „Rahićka čaršija“, a Mirza kaže da mu je čast što će o globalnom problemu neplodnosti govoriti upravo u svom rodnom gradu.