Entitetski krizni štabovi uveli nove mjere zbog COVID-19

137

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u entitetima, čelni ljudi kriznih štabova donijeli su nekoliko novih, odnosno aktivirali stare odluke i preporuke.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske odlučio je da je nošenje zaštitne maske i na otvorenom obavezno, osim za mlađe od sedam godina, lica sa poteškoćama u razvoju koja ne mogu sama da stave/skinu maske, te sportiste za vrijeme sportskih aktivnosti.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u ugostiteljskim objektima zabranjeno izvođenje muzike uživo, a do 16. novembra okupljanje više od 10 lica.

“To se, prije svega, odnosi na privatna okupljanja, što podrazumijeva svadbe, krštenja i ostale slične skupove”, izjavio je ministar Šeranić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije, donio je preporuku da se uvede online nastava u svim obrazovnim institucijama na području Federacije BiH, gdje za to postoje uslovi, kao i da se praktikuje rad od kuće. Roditeljima se preporučuje da djeca ne idu na vannastavne aktivnosti, kao i da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Preporuke su izdate i svim pravnim subjektima na području Federacije BiH da, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Iz Kriznog štaba podsjećaju građane na obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

“U slučaju pojave simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, potrebno je ostati kući i telefonom se javiti porodičnom ljekaru”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U Brčko distriktu BiH juče je evidentirano 10 novih slučajeva zaraze virusom korona, a danas četiri, te je aktivnih slučajeva ukupno 52. Sitaucija se i dalje prati, a za sada nema novih mjera, poput ponovnog obustavljanja nastave i prelaska na online rad, ili redukovanja rada u javnim i privatnim preduzećima, nego se preporučuje pridržavanje postojećih mjera – nošenje maski za lice, dezinfekcija ruku, fizički razmak među ljudima, te izbjegavanje većih okupljanja.