EU donirala 300 zaštitnih vizira Brčko distriktu BiH

33

Medicinskim radnicima u Brčko distriktu BiH isporučeno je 300 zaštitnih vizira, da bi što efikasnije pružili pomoć pacijentima, ali se i što bolje zaštitili protiv korona virusa. Donaciju je obezbjedila Evropska unija. Riječ je o prvom dijelu zaštitne i medicinske pomoći koja je namijenjena Brčko distriktu BiH, saopšteno je iz Vlade Distrikta.

Gradonačelnik i komandant Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio se na doniranoj opremi, koja je naročito neophodna u zdravstvenom sektoru i izrazio očekivanja da će EU nastaviti da pomaže Distrikt, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je do sada izdvojila sedam miliona evra za hitne medicinske potrebe u BiH, a isporuka medicinske opreme je već počela. Do sada je Evropska unija donirala 7.500 testova na COVID-19, a do kraja ove sedmice očekuje se isporuka 15.000 zaštitnih vizira za medicinske radnike širom zemlje. Ova pomoć uključuje i kupovinu 80 respiratora za BiH – isporuka prvih 40 respiratora očekuje se polovinom aprila, a ostalih 40 u maju, kažu u Vladi Brčko distrikta BiH.