Evropska noć pozorišta i u Brčkom

82

Omladinska organizacija „Mali princ“ iz Brčkog, u saradnji s „Poliglota Institutom“, ove godine organizuje u Brčkom „Evropsku noć teatra Brčko“. Projekt Evropska noć teatra/pozorišta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima.

„Održava se istovremeno u 11 evropskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji), svake godine treće subote u mjesecu novembru. Pozorišta tog dana postaju glavna mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih saznanja kako umjetnika i pozorišnih radnika, tako i publike. Toga dana pozorišta daruju predstave, ali i otvaraju svoja vrata publici, pa rušeći na trenutak iluziju teatra, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade,“ kažu u ovoj nevladinoj organizaciji.

Misija „Evropske noći pozorišta“ je promocija profesionalnog i amaterskog pozorišnog stvaralaštva kroz otvaranje saradnji i razmjenu gotovih produkcija, ali i stvaranje novih, otvaranje teatarskih mreža koje su dostupne svim uposlenicima u kulturi, te kontinuirano njegovanje postojeće teatarske publike, ali i stvaranje nove.

„„Evropska noć teatra“ u Brčkom će ove godine biti organizovana pod motom „Pozorište za sve“ i akcenat će biti stavljen na programu za djecu i mlade. Ovim projektom želimo da djeci i mladima omogućimo pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, ne samo kao posmatračima – gledaocima, već i kao aktivnim učesnicima. Ovaj projekat za cilj ima i povezivanje teatarskih stvaraoca i teatarske umjetnosti i publike, a mi to želimo postići kroz organizaciju pozorišno-scenskih sadržaja, ali i kroz intearaktivne dramske radionice, te umjetničke izložbe posvećene teatarskoj umjetnosti“, kažu u organizaciji „Mali princ“ i dodaju „realizacijom ovog projekta, ali i svim budućim pozorišnim projektima želimo da edukujemo buduću publiku, kao i da stvorimo priliku za organizovani, repertoarski usmjeren program za djecu i mlade, koji nam vidno nedostaje.“

Noć teatra 2018. godine je u subotu, 17.11.2018. godine u Omladinskom centru u periodu od 12:00 do 16:30 časova, dok će baletni koncert biti izveden 27.11.2018. godine u 18:00 h u Domu kulture.