Fejsbuk kažnjen 110 miliona evra zbog obmane

131

Evropska komisija je danas izrekla novčanu kaznu američkoj društvenoj mreži Fejsbuk od 110 miliona evra (120 miliona dolara) zbog davanja netačnih i obmanjujućih informacija vezanih za preuzimanje servisa za slanje poruka VotsAp.

„Današnja odluka šalje jasan signal kompanijama da moraju da poštuju sve aspekte propisa EU o spajanju, uključujući i obavezu davanja tačnih informacija”, izjavila je komesarka EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager, javlja agencija Frans pres.

„Komisija treba da donosi odluke o efektima spajanja na tržišnu konkurentnost uz potpuno poznavanje tačnih činjenica”, navela je Vestager.

Antomonopolski regulatori EU su krajem 2014. godine dali odobrenje Fejsbuku za preuzimanje VotsApa, vredno tadašnjih 19 milijardi dolara, zaključivši da ne postoji razlog za pretpostavku da će to narušiti konkurentnost u rastućem sektoru društvenih medija.

U današnjem saopštenju, Komisija je navela da je Fejsbuk, kada je 2014. obavestio ovo telo o preuzimanju, tvrdio da „neće moći da uspostaviti pouzdano automatsko povezivanje naloga korisnika Fejsbuka sa nalozima korisnika VotsApa”.

„Međutim, u avgustu 2016. godine, VotsAp je najavio ažuriranje uslova pružanja usluga i pravila o privatnosti, uključujući i mogućnost povezivanja telefonskih brojeva korisnika usluga VotsAp sa identitetima korisnika Fejsbuka”, objašnjava EK.

Nakon što je prošle godine pokrenula istragu, Komisija je „utvrdila da je, suprotno tvrdnjama kompanije Fejsbuk u pregledu procesa spajanja iz 2014. godine, tehnička mogućnost za automatsko povezivanje identiteta korisnika Fejsbuka i VotsApa već postojala 2014. godine i da su Fejsbukovi zaposleni bili svesni te mogućnosti”.

Komisija je dodala da novčana kazna neće imati uticaj na njeno odobrenje ove akvizicije iz oktobra 2014. godine, navodi francuska agencija, prenosi Tanjug.

IZVORPolitika.rs
Prethodni postOsuđeni za ubistvo ostaje u pritvoru zbog novih optužbi za paljevine kuća i izazivanje opće opasnosti
Sledeći postZa pokušaj ubistva određen pritvor zbog opasnosti da će dovršiti krivično djelo ili ponovo pobjeći

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime