Firma Agrona d.o.o. predstavila plan proizvodnje i otkupa povrtlarskih kultura

54

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je u Gradskoj vijećnici predstavnike firme Agrona d. o. o. iz Živinica koja se bavi organizacijom proizvodnje krastavaca kornišona i drugih povrtlarskih kultura na cijeloj teritoriji BiH s ciljem jačanja bh. privrede i podizanja nivoa zaposlenosti.

Naime, 2015. godine pokrenut je opsežan plan proizvodnje i otkupa industrijskog krastavca kornišona od strane ove firme koja je implementator petogodišnjeg projekta za razvoj agrobiznisa koji je Adriatic Group GmbH potpisala s USAID-om.

Na prostoru Brčko distrikta BiH proizvodnju planiraju organizovati u saradnji s individualnim proizvođačima za koje bi osigurali sadni i repro materijal, edukaciju te otkup svih proizvedenih količina.

Na sastanku je istaknuto da je cilj za predstojeću sezonu, 2016. godine, povećati broj kooperanata od kojih otkupljuju proizvode i da prošire djelovanje na još više općina u BiH.

Prema riječima predstavnika Agrona d.o.o. plan je u direktnoj vezi s konstantnom potražnjom kupaca iz EU za tim proizvodima, bilo u sirovom stanju ili kao finalnog produkta koji plasiraju članice Adriatic grupacije, a isplata kooperanata vrši se na mjesečnom nivou, što dodatno olakšava uzgoj tokom sezone.

“Želja nam je proizvodnju povećati na 6000 tona godišnje i zbog toga tražimo mogućnost razvoja mreže kooperanata u Distriktu. Budući potencijalni kooperant na raspolaganju treba da ima jedan dulum zemlje i da pokaže volju za rad, a moći će da ostvari relativno dobru zaradu”, kazao je izvršni direktor Agrona d.o.o Fahrudin Delibajrić.

Gradonačelnik Domić iskazao je podršku za daljnje aktivnosti i saradnju na ovom projektu kazavši da bi na ovaj način omogućili znatno samozapošljavanje stanovništva. Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao i Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH koji će pomoći u daljnjoj realizaciji. Prvi sastanak s potencijalnim kooperantima u Brčkom zakazan je za 27. januar s početkom u 12.00 sati u prostorijama Omladinskog centra.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime