Formirana Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH

51

Pet brčanskih udruženja – Udruženje distrofičara “Distrofičari”, Udruženje oboljelih od multiple skleroze, Udruženje za borbu protiv raka “Brčansko srce”, Omladinski centar „Vermont“ i Udruženje “Beba više”, potpisali su Sporazum o formiranju unije pacijentskih udruženja.

Inicijator potpisivanja sporazuma bio je predsjednik udruženja „Beba više“ iz Brčkog Željko Lazarević, koji smatra da će ovakvo udruživanje biti korisno za sve predstavnike pacijentskih udruženja, ali i za sve stanovnike Brčko distrikta BiH, te pozvao i druge nevladine organizacije da se pridruže Uniji.

„Svi potpisnici u Uniji pacijentskih udruženja su ravnopravni članovi skupštine i kao takvi će istupati i pomagati jedni drugima u zagovaranju određenih izmjena pravilnika ili usvajanja i donošenja zakona, sarađivati sa lokalnom i širom zajednicom u BiH i regiji, a sve sa ciljem da se određene stvari poprave, da bismo razmijenili iskustva i pomogli jedni drugima,“ dodao je Lazarević.

Uniji, odnosno ovoj zajednici, mogu da pristupe predstavnici i članovi i drugih građanskih udruženja, kao i predstavnici udruženja i nevladinih organizacija koje su orijentisane na zdravlje, humanitarni rad, zaštitu životne sredine i uopšte kreiranje boljeg ambijenta u Brčko distriktu BiH.

Predsjednici udruženja koji su potpisali Sporazum složili su se da je osnivanje Unije pacijentskih udruženja dobra ideja, te istakli da međusobnom saradnjom mogu mnogo učiniti i za organizacije koje su članice Unije, ali i za građane Distrikta uopšte.