Formirane tri zone za liječenje pacijenata

63

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović danas je, zajedno sa predstavnicima Javne zdrvstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“, održao konferenciju za medije, na kojoj je predstavljeno trenutno stanje i aktivnosti zdravstvene ustanove u vezi sa situacijom o korona virusu na području Distrikta.

Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić rekao je da je JZU „Zdravstveni centar Brčko“ od proglašenja stanja prirodne nesreće prventivno, organizaciono, kadrovski i materijalno usmjeren na što bolji odgovor na situaciju vezanu za korona virus.

„Tvrdim da smo organizaciono završili sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata. Sada imamo tri zdravstvena sistema. One pacijente koji nemaju nikakvih naznaka i koji nisu sumnjivi na korona virus i dalje liječimo u glavnoj zgradi Bolnice i cilj nam je da u tu zgradu ne uđe virus. Zgrada Plućnog odjeljenja je u potpunosti ispražnjena i u njoj smo planirali intezivnu njegu za smještaj respiratora i liječenje lica koja su dokazano pozitivna na korona virus i trebaju bolničko liječenje. Tehnički smo pripremljeni da možemo istovremeno respiratore priključiti. I imamo i treći dio zdravstvenog sistema, a to je zgrada Ginekologije koju smo ispraznili i koju ćemo koristiti za one koji su sumnjivi na korona virus. Tu imamo oko 50 do 60 kreveta gdje možemo liječiti ove pacijente“, rekao je dr. Šibonjić.

Direktor Bolnice, Dušan Stokić, rekao je da je zgrada Ginekologije morala biti ispražnjena i preseljena.

„Zgrada Ginekologije i zgrada Plućnog odjeljenja su izdvojene zgrade i to je neophodno da imamo da bismo smjestili pacijente. Mi centralnu zgradu Bolnice moramo sačuvati od ulaska virusa i sve naše napore smo usmjerili u tom pravcu. Takođe, svaka osoba koja uđe u Bolnicu, hitnu ili bilo koje odjeljenje mora da potpiše i odgovori na nekoliko pitanja i to je sažeta epidemiološka anketa. Osim toga, mi vršimo kontrolu i na samom ulazu u zgradu Bolnice. U ovoj borbi protiv ove infekcije moramo imati tri zone i ta prva zona je planirana za pacijente s korona virusom, a to je zgrada Plućnog odjeljenja. Tu smo napravili operacionu salu, imamo intezivnu njegu i obezbijedili smo sve što je neophodno za funkcionisanje. Imaćemo mogućnost za priključenje i dvadeset respiratora“, izjavio je dr. Stokić.

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić rekao je da je najvažniji cilj da se na osnovu epidemioloških podataka i kliničkih znakova odvoje oni koji su potencijalno opasni.

„To smo isto uradili i u Domu zdravlja na način da se svi oni pacijenti koji imaju sumnjiv epidemiološki podatak ili simptome koje mogu ukazivati na korona virus tretiraju u jednom paralelnom dijelu. Formirani su mobilni timovi koji odlaze na adresu i vrše pregled pacijenta i na osnovu tog pregleda vrše dalje postupanje. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje, ti pacijenti se pod posebnim režimom, odnosno kroz ovaj izolatorij Bolnice, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnostikovanje. Sve zdravstvene usluge su u ovom trenutku u mogućnosti da se ostvare“, rekao je dr. Đulabić i uputio apel svim građanima da se pridržavaju mjera i da budu strpljivi.

„Apelujem na sve građane, s obzirom da nam je funkcionisanje života u ovom trenutku usporeno, pa tako i pružanje zdravstvene zaštite, da budu koliko je moguće strpljivi, da pokušavaju što je više moguće koristiti telefon prilikom kontaktiranja ili potrebe za nekim uputstvom. Držite socijalnu distancu, pridržacajte se mjera higijensko-epidemiološke zaštite i maksimalno ih koristite“, poručio je Đulabić.