Gavellin “Kiklop” najbolja predstava u cjelini na 36. Susretima pozorišta u Brčkom

60

Takmičarski program tradicionalnih brčanskih Susreta pozorišta sinoć je završen. Večeras će se na pozornici Doma kulture, publici još jednom nakloniti pobjednici festivala.

Odluke su donijeli i stručni i žiri publike.

Stručni žiri čine profesor Joško Ševo sa Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, profesor Radovan Knežević sa Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i profesor Almir Imširević sa Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koji su odlučili kako slijedi:

Gran pri Susreta pozorišta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi „Kiklop“ Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Igoru Đorđeviću za ulogu Profesora u predstavi „Kozocid“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Jovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska u predstavi „Petrijin venac“ u produkciji Atelja 212 Beograd.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolji dramski tekst  savremenog bh pisca, Statua Zlatno pero pripala je Dariju Bevandi za predstavu „Pink Moon“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Tatjani Šojić za više uloga u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš Selimović za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za kostim dodijeljena je Vesni Teodosić za predstavu „Pijana noć 1918.“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za muziku dodijeljena je Kaći Hadžifejzović za predstavu „Majka ili sve lutke idu u raj“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Davor Golubović za ulogu Dine Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Elma Juković za ulogu Doli Bel u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Prema odluci žirija publike, koje čine Anel Šuvalić, Željka Tatić, Orjana Milošević, Anto Basić i Admir Alagić, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH dodijeljena je predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Belmi Lizde Kurt za ulogu Anice u predstavi „Majka ili sve lutke idu u raj“ Sarajevskog ratnog teatra.

Dodjela nagrada biće upriličena večeras, posljednje večeri festivala, od 19:30 h nakon predstave “Cabaret preko veze” koju će u čast pobjednika izvesti glumci Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva Zagreb.