Generalni konzul Turske posjetio distrikt Brčko

26

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić danas su se u zgradi Vijećnice sastali s Oğuzom Kılıçem, generalnim konzulom Turske u Banjaluci. Na sastanku je bilo riječi o privrednoj saradnji i mogućnostima za ulaganje Turske u Brčko distrikt BiH.

Konzul Kilic istakao je da formiranje Konzulata još traje, te da je stupio na dužnost u septembru prošle godine, a sve s ciljem, kako je naglasio, dodatnog jačanja odnosa Turske i BiH. Osim novoformiranog Konzulata u Banjoj Luci, Republika Turska ima otvorenu Ambasadu u Sarajevu i Konzulat u Mostaru.

Konzul je izrazio spremnost za pomoć u ostvarivanju kontakata između turskih investitora i Brčko distrikta BiH, s ciljem stvaranja prilika za ulaganja na ovim prostorima, kao i novih polja saradnje.

Čelnici izvršne vlasti predstavili su konzulu prednosti Brčko distrikta BiH koje se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, nadležnosti nad zakonodavnom i izvršnom vlasti, stabilnim finansijskim sistemom i nizom zakonskih olakšica koje distrikt Brčko nudi privrednicima, u odnosu na entitete. Razgovarajući o budućim projektima koji će stvoriti dodatne konkurentske prednosti Brčko distrikta BiH, spomenuta je izgradnja autoputa Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd kao i revitalizacija „Luke Brčko“ za šta je Distrikt uložio 10 miliona evra.

Sa turskim konzulom sastao se i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji ga je informisao o aktuelnoj privrednoj i epidemiološkoj situaciji u Distriktu.

Predsjednik Milić rekao je da je Distrikt lokalna zajednica u BiH u kojoj se najbrže formirala vlast nakon izbora 2020. godine, da bi se što prije otklonile negativne posljedice epidemije virusa SARS-CoV-2 po privredu, te započela realizacija važnih infrastrukturnih projekata.

„Mi ćemo s naše strane učiniti sve da unaprijedimo zakonske procedure i stvorimo što bolju klimu za strane investicije“, rekao je predsjednik Milić i dodao da je za oporavak i unapređenje privrede neophodna podrška svih, uključujući i Tursku.