Godina zatvora zbog prijetnji sutkinji i policijskim službenicima pri krivičnom procesuiranju

182

Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom donio je presudu kojom je Miroslava Tomića (27) osudio za prijetnje upućene sutkinji i policijskim službenicima tokom njegovog procesuiranja za paljevine u D. Dubravama. Tomiću, koji je za to nedavno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, ovaj put je izrečena jednogodišnja zatvorska kazna, nakon što je Tužilaštvo dokazalo da je pored ranijih osuda, kriv i za dva krivična djela ugrožavanja sigurnosti.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva Distrikta 27-godišnji Tomić tereti se da je nakon hapšenja početkom prošle godine, u toku provođenja istražnog postupka zbog krivičnih djela paljevine i izazivanja opće opasnosti, prijetnjama ugrozio sigurnost više službenih lica u vezi s vršenjem njihove funkcije. Njemu je stavljeno na teret da je tada izrekao ozbiljnu prijetnju sutkinji, koja ga je ranije osudila za krivično djelo ubistva, te policijskim službenicima angažiranim na njegovom procesuiranju. Optužnica protiv Tomića sudu je dostavljena s prijedlogom da mu se izrekne mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Ocjenjujući da su dokazani svi optužni navodi Osnovni sud je optuženog oglasio krivim za krivično djelo iz optužnice i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Ova presuda nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime