Godišnjak 2019: KULTwoman i KULTman stvaraju bolje uslove života mladih

29

Institut za razvoj mladih KULT objavio je Godišnjak 2019. u obliku stripa, kojim su predstavili rezultate i uspjehe koje su maldi postigli u 2019. godini.

“Mladi su u 2019. godini bili pokretačima promjena u društvenoj, ekonomskoj i političkoj sferi. Svojim angažmanom doprinijeli su razvoju mjesta u kojima žive i provode vrijeme. Sprečavali su ekološke katastrofe uređujući zelene površine i pretvarajući ih u kvalitetne prostore za druženje i učenje. Omogućili su svojim vršnjacima da učestvuju u kulturnim, umjetničkim i sportskim manifestacijama, bili podrška obrazovnim institucijama i pomagali osobama s poteškoćama u razvoju”, kažu u Institutu.

Mladi su, takođe, radili na rješavanju nezaposlenosti mladih osnivanjem novih biznisa i zapošljavanjem svojih vršnjaka, ali i razmjenom znanja i iskustava o preduzetništvu.

“Bili su podrška lokalnim vlastima u provođenju zakona o mladima, aktivno su se uključivali u politički život da bi u budućnosti mogli da daju doprinos boljem ambijentu za sve mlade, a u svemu tome – Institut im je pružao ogromnu podršku. Zato su mladi superheroji svojih zajednica!”, kažu u Institutu za razvoj maldih KULT.

U prošloj godini Institut je potpisao i vrlo važan sporazum s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koji bi trebalo da rezultuje jedinstvenom analizom položaja i potreba mladih u Bosni i Hercegovini.

“To, u stvari, znači da će postojati jasne i korisne informacije za državne institucije u kojem se pravcu treba kretati briga o mladim ljudima, upravo onakva kakvu mladi očekuju”, kažu u Institutu.

Kroz strip čitaoca vode KULTwoman i KULTman i predstavljaju šta je Institut postigao u 2019. godini uz podršku donatora, partnera, institucija vlasti i mladih, a možete ga  preuzeti na ovom linku: http://mladi.org/v2/phocadownload/Godinjak%202019.pdf.