Građani BiH danas biraju novu vlast

40

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Lokalni izbori 2020. godine.

„Ukupno je u BiH formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o ćemu će CIK BiH imati informaciju nakon izbora). Prema informacija sa kojima raspolaže Centralna izborna komisija BiH, nekoliko biračkih mjesta u BiH nije otvoreno iz tehničkih problema i ta biračka mjesta će produžiti svoj rad za period kašnjenja,“ saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Po jedno biračko mjesto formirano je u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

„Prvi put se izbori odrzavaju u uslovima epidemije COVID-19. Poštovanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa,“ naglašavaju u CIK-u.

U Brčko distriktu BiH jutros u 7:00 časova otvorena je većina od 142 redovna biračka mjesta, dok će ona na kojima je otvaranje kasnilo, rad produžiti za onoliko minuta za koliko je otvaranje kasnilo. Formirano je pet redovnih mobilnih timova i sedam za oboljele od COVID-19. Prema podacima Izborne komisije Brčko distrikta BiH registrovano je 86.845 redovnih birača, a za glasanje putem pošte 5.180. Birači biraju između 49 političkih subjekata.