Gradonačelnik: U Distriktu stanje (još) pod kontrolom

143

Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, na današnjoj sjednici, analizirao je trenutnu situaciju u vezi sa prevencijom širenja korona virusa na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je stanje još pod kontrolom i da u ovom trenutku nema posebno zabrinjavajućih detalja ili podataka.

“Mi ćemo nastaviti svakodnevno, u kontinuitetu, da pratimo stanje i primjenu naredbi i mjera koje su izrečene u prethodnom periodu. Trenutno 988 lica nalaze se pod nadzorom, 22 lica bi danas trebala izaći iz medicinskog nadzora, odnosno izolacije. Testirano je ukupno 26 lica, i od dvadest nalaza dva su pozitivna, a za šest se još čeka nalaz”, rekao je komandant Kriznog štaba.

Gradonačelnik je govorio i o tome da je Krizni štab informisan i o kontinuitetu nabavke zaštitne i druge opreme koje su neophodne za preventivne aktivnosti, kao i dio koji se tiče medicinskog aspekta, odnosno zbrinjavanja lica sa simptomima korona virusa. Dodao je da je jako važno da su po skraćenim procedurama pokrenute i nabavke CT aparata, naglašavajući da je Agencija za javne nabavke dala preporuku da se u ovim okolnostima mogu raditi i takve vrste javnih nabavki.

Gradonačelnik je istakao da je pokrenuta i određena procedura za nabavku aparata za testiranje na virus korona.

“Mislim da je to dobra vijest i već danas su pokrenute procedure oko nabavke aparata koji bi mogao biti instaliran i u upotrebi na prostoru Brčkog. To nam je bitno, ne samo s aspekta preporuka da se na taj način vrši ili rješava ovo pitanje, eventualno lica koja imaju simptome ili postoji bilo kakva sumnja da su zaraženi korona virusom, već i zbog činjenice da ćemo na taj način moći da vršimo i trijažu. To nam je neophodan uslov da bismo uspostavili karantinski sistem da bismo lica koja ulaze na prostor Distrikta iz inostranstva mogli da kroz testiranje smiještamo u karantin za osobe koje su negativne i gdje bi boravile 14 dana”, rekao je Milić.

Gradonačelnik je naglasio i da je primjetno da se većina građana pridržava izdatih naredbi.

“Međutim, problem i dalje predstavljaju neodgovorni pojedinci koji bi sve naše aktivnosti mogli da dovedu u pitanje”, rekao je Milić, pojašnjavajući da je dopušteno objavljivati lične podatke lica koja krše propise koje je donio Krizni štab.

“U ovom konkretnom slučaju radi se o mjerama izolacije. U ovoj situaciji u pitanju je javni interes i on je iznad ličnog interesa. Cilj nam je da ta lica i pored onih zakonskih i drugih sankcija, koje će svakako snositi, budu i na taj način stigmatizirana. Ne radi se ovdje o kršenju ljudskih prava, ovdje ljudska prava krše oni koji se ne pridržavaju mjera i naredbi. Razmatramo i mogućnost da stavimo na raspolasganje još jedan objekat u koji bi se smještala lica koja krše mjere izolacije”, rekao je gradonačelnik Milić.