Gradonačelniku Miliću u Skoplju uručeno priznanje „Globallocal“

16

U okviru 2. Svjetskog kongresa preduzetnika, koji se u Skoplju održava od 16. do 18. oktobra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Makedonije, gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uručena je internacionalna nagrada i priznanje „Globallocal“, čime je Brčko distrikt BiH proglašen regionalnom zajednicom za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Kako je istaknuto, Brčko distriktu BiH je pripalo ovo priznanje zbog pogodnosti koje nudi kao lokalna zajednica. Naglašen je povoljan geografski položaj, značaj rijeke Save, multietnične sredine sa autonomnom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, dobro razvijena putna infrastruktura s novoizgrađenom zaobilaznicom oko grada, kao i značaj „Luke Brčko“. Posebno su spomenute i podsticajne mjere za preduzetnike u smislu brojnih olakšica fiskalnog i nefiskalnog karaktera.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić izrazio je zahvalnost zbog činjenice što je Brčko izabrano među 36 najboljih gradova i zajednica Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom kongresu.