HAS Robotics iz Brčkog štampa 3D zaštitne maske

105

Firma „HAS Robotics“ iz Brčkog počela je sa proizvodnjom zaštitnih maski za medicinsko osoblje pomoću 3D printera.

„Nakon što je korona virus pogodio Bosnu i Hercegovinu, HAS Robotics je odlučio da prekine proizvodnju robotskih ruku i sve proizvodne kapacitete usmjerio na proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje. Ove maske, zajedno sa Centrom za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju “MEDICOR” iz Brčkog, koji je dao značajan doprinos pri nabavci materijala za proizvodnju, a čiji je vlasnik Mirza Karahasanović, planiramo da doniramo brčanskoj bolnici i nadamo se da će je prihvatiti“, kaže osnivač i direktor firme Haris Salkić.

Riječ je o maskama koje prekrivaju cijelo lice zdravstvenog radnika i koje su izrađene od PLA plastike i PET-G providne folije.

„Takođe, pozivamo sve one koji posjeduju 3D printer ili CNC laser i žele da nam pomognu da povećamo proizvodni kapacitet, da nam se obrate. Model maske je preuzet od češke kompanije Prusa koja ga je besplatno podijelila cijelom svijetu za nekomercijalnu upotrebu. Masku je odobrilo češko ministarstvo zdravstva, dakle riječ je o testiranom i sigurnom modelu,“ kažu ovi mladi i humani ljudi.

Vlasnik firme „HAS Robotics“ je Haris Salkić, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koji je prvi pobjednik takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Business Forum Start-Up Challenge. On je osmislio prototip robotske ruke, koja je u potpunosti funkcionalna, a namjenjena je osnovnim i srednjim školama, te tehničkim fakultetima, kao nastavno pomagalo.

Fotografije preuzete sa:https://www.facebook.com/hasrobotics/