Inspekcija će pojačano kontrolisati pridržavanje mjera Vlade za suzbijanje virusa COVID-19

69

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijela je odluku o kraćem radnom vremenu ugostiteljskih objekata i tržnih centara na području Brčko distrikta BiH da bi se spriječilo širenje korona virusa, izjavio je danas na konferenciji za novinare šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević.

On je rekao da će ugostiteljski objekti raditi do 18:00 časova, a tržni centri do 19:00 časova. Onom ko se ne bude pridržavao ove odluke Vlade Brčko distrikta BiH, biće izrečene novčane kazne u visini od oko 500 KM do 1.000 KM.

„Kazne su propisane kroz tri zakona: Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o zdravlju i Zakonom o trgovinskoj djelatnosti. Kazne se kreću od oko 500 KM do 1.000 KM i u ovom slučaju inspektori će odmah pisati prekršajne kazne. Vlada je donijela odluku da do sto ljudi može biti u zatvorenom prostoru, ali uz jasno određene odredbe. Naprimjer, osoba koja organizuje neku zabavu mora imati spisak svih osoba sa brojevima telefona, njihovim imenima i prezimenima i na osnovu toga ona će biti odgovorna za taj skup. Ukoliko bude prijave, mi ćemo u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH vrlo brzo taj slučaj riješiti. Vjerujem da se to neće desiti te molim sve ugostiteljske i privredne subjekte da se pridržavaju ovih smjernica i preporuka koje radi Krizni štab”, kazao je Bulčević.

Šef Inspektorata rekao je i da su preduzete aktivnosti na dezinfekciji svih javnih objekata, a da su svi privredni subjekti dužni da urade pojačanu dezinfekciju svojih prostora gdje rade.

„To trebaju učiniti onako kako je opisalo Pododjeljenje za javno zdravstvo i na osnovu njihovih uputstava postupati. Osim toga, u svim tržnim centrima inspektori Brčko distrikta BiH već vrše određene kontrole provjere da li su objekti dezinfikovani. Preporuka Kriznog štaba je i da se i u vremenu u kojem je dozvoljena posjeta tržnim centrima, djeca ne nalaze u tim objektima i zaista mislim da možemo izdržati nekoliko dana. Inspektorat je nabavio dezinfekciona sredstva i u toku je isporuka JP „Komunalno Brčko”, JZU „Zdravstveni centar Brčko”, Odjeljenju za javnu beznjednost, Civilnoj zaštiti i svima onima kojima bude trebalo da se javne površine, trgovi, javne ustanove i institucije dezinfikuju. Inkubacija ovog virusa je 14-15 dana i nadamo se da će zaobići Distrikt”, rekao je šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević.

Građanima je na raspolaganju, za sve informacije, besplatan info broj 0800 506 06.