Ipak izmjena Zakona o fiskalnim sistemima zbog advokata

495

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na današnjoj 66. redovnoj sjednici dala saglasnost na izmjene Zakona o fiskalnim sistemima.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković rekao je da je riječ o namjeri da se advokati, odnosno advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije na period od godinu dana, nakon čega bi se vidjelo da li postoje smetnje i problemi u evidentiranju gotovinskog prometa.

„O tome se razgovaralo na prošloj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH i koliko sam informisan nije bilo nekog raspoloženja da se takva mjera uvede. Danas je na sjednici Vlade aktuelizovano ovo pitanje i vjerovatno će se ponovo naći na Skupštini“, rekao je Trifković.

Osim izuzimanja advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije, postoji i inicijativa da se se ukupan bezgotovinski platni promet izuzme iz procesa fiskalizacije.

„To je definisano kao veleprodaja, međutim, dali smo svoju saglasnost da se ne ograničava na veleprodaju, nego da se to izuzimanje definiše kao izuzimanje bezgotovinskog platnog prometa, da li se ono radilo kroz veleprodaju ili maloprodaju proizvoda, nebitno, jer Poreska uprava ima podatke o takvim prometima putem banaka, odnosno izvoda. Mi očekujemo već na narednoj sjednici Skupštine da se pokrene ta inicijativa”, rekao je Trifković.