Isporučen prvi kontingent zaštitne opreme

21

U Brčko distrikt BiH danas je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme, ukupne vrijednosti oko 380.000 KM, koja će se koristiti u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Vlade Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Siniša Milić rekao je da je ovom isporukom obuhvaćeno 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela. Naredne sedmice očekuje i druga pošiljka sa 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

„Riječ je o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima da bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobijamo dovoljne količine zaštitne opreme i da možemo konstatovati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom korona, a dobre rezultate u prethodnom periodu dale su i već ranije preduzete preventivne mjere“, rekao je gradonačelnik.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, rekao je da će ova oprema pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore s trenutnim stanjem.

„Mi smo se do sada na određeni način snalazili nabavljajući manje količine od domaćih proizvođača ili domaćih uvoznika. Međutim, ovo će sada relaksirati situaciju u radu. Kriza je dostigla vrhunac i nadam se da će se uskoro početi i s popuštanjem određenih mjera“, kazao je Pezerović.

Nakon prijema pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos gradu u borbi protiv virusa korona.