Italijani potencijalni investitori u razvoj tekstilne industrije u Brčkom

81

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petar Đokić sa saradnicima razgovarali su danas u Vijećnici u Brčkom s Đovanijem Antoniolijem (Giovanni Antonioli), direktorom italijanske kompanije „Olimpias Knitting“, koja posluje u okviru grupe „Beneton“ i predstavnicima italijanskog privrednog udruženja „Konfindustrija Srbije“.

Razgovarano je o mogućnosti investiranja, odnosno otvaranja tekstilnog pogona spomenute kompanije na prostoru Brčko distrikta BiH.

Silvija Herceg, zamjenica direktora Međunarodne kancelarije „Konfindustrije Srbije“, rekla je da ovo italijansko privredno udruženje u Beogradu radi od 2012. godine, okuplja 170 firmi članica – odnosno italijanskih investitora, koji uspješno posluju u Srbiji ili imaju interes da razviju svoj biznis tamo.

„S obzirom na to da se „Konfindustrija“ širi kako se italijanska industrija širi u regiji, bila nam je čast da danas čujemo ohrabrujuće podatke i fantastičan paket subvencija koje Brčko distrikt BiH nudi stranim investitorima. Naš je zadatak da te informacije prenesemo kompanijama koje posluju u orbiti ‚Konfindustrije Srbije‘, ali i kolegama u regiji“, zaključila je Herceg.

Gradonačelnik Milić je izjavio da je riječ o prvom sastanku sa ovom asocijacijom na kojem su razmijenjene informacije o tome šta Brčko nudi potencijalnim investitorima, odnosno da godišnje izdvaja 10 miliona konvertibilnih maraka podsticaja u privredu i 12 miliona konvertibilnih maraka u poljoprivredu, što su, kako je navedeno, znatno veća sredstva u poređenju s mnogo većim sredinama.

„Postoji čitav spektar podsticajnih mjera poput mogućnosti da oni koji investiraju u Brčko i ulažu svoja osnovna sredstva budu oslobođeni poreza na dobit u visini tih ulaganja do 300.000 KM. Predviđene su i pojedinačne subvencije za novo zapošljavanje od 5.000 KM za jednog radnika sa SSS, odnosno 7.000 za radnika s VSS. Ima tu još niz pogodnosti, a važno je da u posljednje vrijeme govorimo i o oslobađanju od nekih drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta i vrlo brzo ćemo izaći s tim registrom, sačiniti analizu i nastaviti da otklanjamo barijere kako bismo omogućili brži razvoj“, pojasnio je Milić. 

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske, rekao je da je danas potvrđeno da Brčko ima interes da dobije nove partnere, te da ima dobre podsticajne uslove koji su razvijeniji nego u entitetima.

„Zadovoljan sam sa svim što smo čuli od italijanskih potencijalnih partnera. Oni tek treba da analiziraju sve o čemu smo govorili. Imaće određena pitanja i zahtjeve, a mi ćemo se iz dvije vlade oglasiti s odgovorima o tome na koji način možemo podržati projekte. Blizu smo davanja dobre ponude i moj je prvi utisak da je sve ovo danas bilo veoma pozitivno i uliva optimizam. Put do realizacije traži određeno vrijeme, ali smatram da Brčko ima izvanredne preduslove za realizaciju ove investicije“, naglasio je ministar Đokić.