IV OŠ obilježila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

115

U sportskoj sali „Partizan” danas je na prigodan način obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Događaj je organizovala JU Četvrta osnovna škola Brčko distrikta BiH u saradnji sa Asocijacijom mladih Brčko distrikta BiH.

Direktorica JU Četvrte osnovne škole Brčko distrikta BiH Zumka Grabus rekla je da je ovaj događaj organizovan sa ciljem da se pokaže svima da su u školi svi jednaki.

„S obzirom da našu školu pohađaju djeca s posebnim potrebama i djeca sa invaliditetom, mi smo iskoristili priliku da zajedno s Asocijacijom mladih iz Brčkog na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom pokažemo da smo u školi svi jednaki, da nismo različiti i da svi imaju pravo na školovanje, drugarstvo i sl.”, kazala je Grabus.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić prisustvovao je obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Istakao je da Vlada ima trajno opredjeljenje da aktivno učestvuje i doprinosi razvoju politika i strategija kada je riječ o ljudima koji imaju invaliditet.

„Pružamo podršku njihovom radu, ali prije svega težimo ka tome da se rješavaju i problemi s kojima se susreću u funkcionisanju. Također, opredjeljenje ove Vlade je da se i sve fizičke barijere riješe kako bi se tim osobama omogućilo lakše kretanje gradom kao i prilazima određenim institucijama Distrikta. Još jedna bitna stvar je da se stvori ambijent u kojem te osobe neće imati problema prilikom zapošljavanja. Nas raduje činjenica da određene institucije, a posebno javna preduzeća i fondovi, imaju sluha za te osobe prilagođavajući radne zadatke tim licima. Mi imamo određen broj lica koji rade i u samoj instituciji Vlade i naša je intencija da to i u narednom periodu bude tako”, kazao je Šadić.

Učenici su danas imali priliku da kroz zabavni program i pozitivno druženje prisutnima pokažu i svoje vještine koje su naučili u školi.