Iz „Zlatnog luga“ stigle desetine kapica i čarapica za Mrvice

30

U Derventi se odmotalo klupko jedne od najtoplijih priča ove godine.

Naime, povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava danas, 17. novembra, mrvicu topline prijevremeno rođenim bebama u banjalučkom porodilištu poslale su bake i deke iz Doma za starija lica „Zlatni lug“ u Derventi.

Korisnici i osoblje ovog doma odlučili su da u ovoj, za cijelu zajednicu teškoj godini, pošalju poruku ljubavi i razumijevanja Mrvicama, malim herojima koji vode velike bitke, ukazujući na potrebu da u izazovnim vremenima jedni drugima budemo još veća podrška.

“Zato smo i poželjeli da se, kao najstariji članovi našeg društva, okrenemo najmlađima, te da na taj način simbolično zaokružimo životni ciklus i podsjetimo da Mrvicama i njihovim porodicama iz dana u dan treba da budemo podrška da bi što prije izborili svoju najvažniju bitku“, kažu u Zlatnom lugu.

Iz „Zlatnog luga“ je u banjalučko prorodilište, na odjeljenje odakle prijevremeno rođene bebe odlaze u toplinu vlastitog doma, stiglo na desetine toplih, ručno izrađenih kapica i čarapica.

Donacija je prethodno uručena predstavnicima Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“, koji i ovaj 17. novembar širom Republike Srpske obilježavaju nizom aktivnosti, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

„Kapice smo predali osoblju Klinike za dječije bolesti UKC RS, u sklopu ’Ljubičastog novembra’, mjeseca u kojem se podiže svijest građana o prijevremenom rođenju, da bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva“, kazala je Jelena Glišić, član Upravnog odbora „Mrvica“.

U svijetu se, prema zvaničnim podacima, godišnje prijevremeno rodi od 8-12% djece. Oko 3.000 žena se svake godine porodi na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u Banjaluci, a oko 9% od svih porođaja su prijevremeni. Inače, sve trudnice iz drugih porodilišta širom RS kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju se u pomenutu ustanovu.

Mrvice rastu zahvaljujući toplini. Ona im je neophodna da bi se razvijali i napredovali i bolničke krevetiće što prije zamijenili toplinom vlastitog doma i roditeljske ljubavi. Stoga im je podrška važna ne samo ovog 17. novembra, već svakog novog dana, koji je za njih još jedna dobijena bitka koja život znači.