Izborna kampanja počinje u ponoć, a već sedam lica lišeno slobode zbog izbornih prevara

58

Policija i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH vode nekoliko istraga izbornih zloupotreba u vezi sa nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Jednomjesečni pritvor određen je licima S.B, O.M, J.R, M.G., dok je D.J. nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljnjem toku krivičnog postupka brani sa slobode.

S.B. se sumnjiči da je u namjeri da za svoju kćerku, koja je poslanik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, na prevaran način hio da obezbjedi glasove i od više građana s prebivalištem u Distriktu pribavio kopije ličnih dokumenata i prijavio ih Centralnoj izbornoj komisiji za glasanje sa adresa Trnova – Lapovci i Svetoblažeje – Trnava, u Republici Hrvatskoj.

„On se sumnjiči da je time stvorio uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Distrikta glasa umjesto prijavljenih lica za političkog subjekta za koga on to bude želio – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora. Za slične radnje sumnjiči se i D.J. za koga postoji sumnja da je pribavio dokumente birača iz Distrikta i predao ih aktivnom političkom subjektu, koji ih je potom prijavio za glasanje sa više adresa u Republici Srbiji,“ saopšteno je iz Tužilaštva.

Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti s Policijom Distrikta, Tužilaštvo prioritetno nastavlja otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti. Tužilaštvo ohrabruje građane i političke subjekte da i dalje prijavljuju izborne nepravilnosti kako bi se građanskom, institucionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava.

Po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, danas 15.10.2020. godine policijski službenici su pretresli lice N.K. rođeno 1964. godine u Brčkom, jedan stambeni objekat i dva motorna vozila u vlasništvu ovog lica, kao i lice R.B. rođeno 1953. godine, stan i vozila u vlasništvu navedenog lica, te prostorije stranke kojoj pripada lice R.B.. Oba ova lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Pripremanje krivičnog djela”, a u vezi sa krivičnim djelom “Prevara pri glasanju” iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o dva poslanika iz još aktuelnog saziva Skupštine, te se već tri poslanika i ponovna kandidata za izbore nalaze u pritvoru.

Pomenuta lica će, nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti, Policija i Tužilaštvo prioritetno nastavljaju otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti, te ohrabruju građane i političke subjekte da i dalje prijavljuju izborne nepravilnosti da bi se građanskom, institucionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava, saopšteno je iz ovih institucija.