Izložba numizmatičke zbirke u Islahijetu

103

U prostorijama objekta Islahijet otvorena je izložba numizmatičke zbirke pod nazivom “Novac i novčarstvo”. Autori izložbe su  Miralem Bećarević i Muhidin Mešić, a podršku u organizaciji dobili su od BZK “Preporod” Brčko. Zbirka je rezultat dugogodišnjeg sakupljanja kovanica, papirnog novca i hartija od vrijednosti – eksponata iz vremena Aleksandra Makedonskog, Ilira, Kelta, Rimljana, Otomanskog i Austro-Ugarskog carstva, srednjovijekovne Bosne, Kraljevine Jugoslavije itd.

Neke od primjeraka građani su im poklanjali i sami, nadajući se da će biti bolje iskorišteni i predstavljeni u javnosti kao svojevrsno blago i istorijski trag u vremenu.

„Ovo je prilika da Brčaci vide ponešto iz naših privatnih kolekcija jer smo ovdje, u želji da dokažemo kako Brčko ima i u ovoj sferi razloga za otvaranje velikog Gradskog muzeja, izložili 150 kovanica, 100 novčanica i 50 obveznica. Istorijski gledano, obuhvaćen je period od antičkog vremena pa do savremenog doba“, rekao je jedan od autora izložbe Miralem Bećarević.

O značaju istorijskog pamćenja kroz dokumentovanje vremena na otvaranju izložbe govorio je arheolog Admir Džemidžić, kustos muzeja u Goraždu. Istakao je da Brčko ima potrebu da brojne različite kolekcije iz privatnog vlasništva objedini pod jednim krovom, odnosno u muzeju, i to prije svega zbog generacija koje dolaze.

Edin Jašarević, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikta BiH, rekao je da je ova izložba mali korak ka etnološkim i arheološkim istraživanjima našeg podneblja, jer je ono  istorijski gledano jako bogato, te pozvao i ostale institucije da se uključe u ovaj proces.

Numizmatička izložba “Novac i novčarstvo kroz vrijeme” dostupna je javnosti do sredine februara.