Izmjenjena odluka u postupku carinjenja roba

61

Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak da se izmijene odluke o plaćanju određenih naknada u postupku carinjenja roba prilikom uvoza i izvoza. Riječ je o taksama koje se naplaćuju za potvrdu kvaliteta ispravnosti hrane i drugih proizvoda i o zdravstvenom stanju sjemena prilikom uvoza i izvoza roba.

„Ta mjera je predložena prije nekoliko dana da bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i da bi se, što je moguće više, ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti terminal u Brčko distriktu BiH. Uvoznicima, odnosno izvoznicima se ne isplati da dva puta plaćaju takse za ulazak u terminal što bi se sigurno dogodilo da ovakva odluka nije donesena. Mogu reći da je ovo usaglašeno još prije mjesec dana, neposredno nakon što je zatvoren most na rijeci Savi“, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević i predsjednik Komisije za sprečavanje i umanjenje posljedica nastalih zbog zatvaranja mosta na granici sa Republikom Hrvatskom.

Donesen je i zaključak da pomenuta Komisija pokuša pronaći i druge mjere kojim bi se ublažilo ovo stanje, kao i da podstakne uspostavu komunikacije sa vlastima u Republici Hrvatskoj, a u vezi sa trajnim rješavanjem pitanja mosta, odnosno prevoza roba kamionima preko ovoga graničnog prelaza.