Izviđači iz Brčkog osvojili drugo mjesto na Prvom online izviđačkom višeboju

36

Zabrana kretanja i minimalizovanje socijalnih kontakata ograničili su i aktivnosti brčanskih i izviđačkih grupa iz drugih gradova i država, ali su oni ipak našli načina da se druže i održavaju svoje aktivnosti, te da organizuju čak i takmičenja.

Jedno takvo održano je proteklog vikenda.

Izviđači iz regiona imali su priliku da se druže i takmiče na Prvom online izviđačkom višeboju pod nazivom „Zdravo iz fotelje“, u organizaciji Saveza izviđača Srbije. Višeboj je okupio 62 ekipe i više od 400 mladih iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Takmičenje je održano putem društvene mreže Instagram. Organizatori su ekipama postavljali zadatke, među kojima su bili da izviđač ili planinci što brže smotaju vreću ili da dešifruju nekoliko poruka.

„Ostani kod kuće“, „Ne izlazi bez maske“, „Čuvaj se“ i „Operi ruke“ su neke od poruka kojima su organizatori podstakli svoje učesnike na društveno – odgovorno ponašanje.

Zadaci su prenošeni putem video snimaka, dok su najkreativniji i tačni zadaci nosili veliki broj bodova.

“Ni jedno izviđačko druženje, pa ni ovo, ne može da prođe bez kulturno zabavnog programa. U petak naveče su izviđači imali priliku da predstave sebe i svoj omiljeni izviđački predmet preko živog video prenosa, dok su u subotu slušali priče starijih, iskusnijih izviđača, a i poznatih ličnosti poput Milana Kalinića i Đorđija Andrića”, kažu brčanski izviđači.

Krajnji rezultati, koji su izviđačima, kako kažu, uvijek u drugom planu u odnosu na druženje, pokazali su da su najbolje bile ekipe Odreda izviđača „Josif Pančić“ iz Niša i Odreda izviđača poriječana „Sava“ Brčko. Ekipa Izviđača Brčko distrikta Kota 96 čiji su članovi Dušan Pejić, Milica Garić, Katarina Pelagić i Tamara Ristić, su osvojili drugo mjesto. Učesnici kažu im je zadovoljstvo što su se takmičili na ovoj međunarodno priznatoj akciji i što su imali priliku da se druže sa starim, a i da upoznaju nove prijatelje.