Javna okupljanja od ponedjeljka ponovo su zabranjena

457

Zbog povećanja broja oboljelih od COVID-19, Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH izdao je naredbu kojom se, počev od ponedjeljka 20.07.2020. godine, zabranjuju sva javna okupljanja na području Brčko distrikta BiH.

„Zabranjuje se, počev od 20.07.2020. godine, organizovanje svečanosti i proslava u ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH. Sugeriše se svim organizatorima skupova i okupljanja zakazanih u periodu do 20.07.2020.godine da iste otkažu. Ukoliko organizatori ne postupe u skladu sa tim, dužni su Štabu za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH dostaviti spiskove svih učesnika okupljanja, radi kasnijeg provođenja mjera u vezi sa ispitivanjem epidemiološke situacije na području Brčko distrikta BiH,“ navedeno je u naredbi.

Privrednim subjektima, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, nalaže se da svoj rad organizuju tako obezbjede fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova. Na ulazu u objekat potrebno je istaći broj lica koja mogu da budu u objektu u isto vrijeme.

Zaključenje braka samo u službenim prostorijama

Štab za zaštitu i spasavanje donio je naredbu kojom je propisano da se zaključenje braka na teritoriji Brčko distrikta BiH vrši isključivo u službenim prostorijama Vlade Brčko distrikta BiH.

„Ceremoniji zaključenja braka, shodno površini prostorije, može prisustvovati ograničen broj ljudi uz pridržavanje mjera i preporuka Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH u vezi sa sprečavanjem širenja zarazne bolesti – korona virusa (COVID-19),“ navodi se u naredbi.

Inspekcija Brčko distrikta BiH će pojačati kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje u ugostiteljskim i trgovinskim objektima u narednim danima.