Javni poziv kompanijama i privrednicima da podrže “Socijalni dan”

127

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja u našoj državi i srednjoškolci međusobno povežu. ASuBiH radi na principu lokalnih timova, te trenutno okuplja timove u 65 lokalnih zajednica širom BiH, sa više od 1.600 članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

“Socijalni dan” je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH. Socijalnim danom svi uče i svi dobijaju – srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti osam sati na radnom mjestu, svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje. Škole takođe omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.

Stoga, srednjoškolci pozivaju kompanije i privrednike iz Brčkog da im otvore svoja vrata!

Upućujemo poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja grada Brčko da se u petak, 18. oktobra, pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, kao i država ima koristi.

Podršku smo dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave. Očekujemo da će poslodavci uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima Brčkog kako bi oni proveli osam sati radeći i kako bi zaradili dnevnice u minimalnom iznosu od 20,00 KM, koje će biti uplaćene u fond “Socijalnog dana”.

ASuBiH je implementirao do sada tri „Socijalna dana“, a prošle godine radilo je 1.564 srednjoškolaca/ke koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 600 preduzeća širom BiH, te time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23.000 KM.
Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH