Jednošalterska registracija preduzeća još nije zaživjela

41

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da je Vlada prošle godine donijela odluku kojom se uspostavlja sistem jednošalterske registracije preduzeća i preduzetnika u Distriktu, te da je potrebno uraditi nekoliko izmjena zakona da bi se taj projekat mogao uspješno i završiti.

„Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u svojoj nadležnosti ima tri takva zakona i jedan od njih je Zakon o trgovini. Suština ove smjernice i izmjene tog zakona jeste regulisanje minimalnih tehničkih uslova koji su neophodni da bi neko počeo svoju djelatnost. Dosadašnji zakon predviđao je da se prostor u kojem će se obavljati djelatnost prije svega primi od strane stručnih lica, što jako usporava otpočinjane određenog posla. Prijedlog u usvojenim smjernicama je da će vlasnik koji je registrovao preduzeće dati izjavu da ispunjava sve tehničke uslove, a da će nakon toga inspekcije po službenoj dužnosti provjeravati da li su ti uslovi ispunjeni i ukoliko nisu ispunjeni, postojat će određeni rok da se ispune“, objasnio je Gudeljević.

Članovi Vlade informisani su i o preduzetim aktivnostima u vezi sa kontrolom ispunjenosti uslova za ostvarivanje olakšica, odnosno ukidanja rješenja, o podsticajima onih preduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obaveze koje su predviđene, a u prethodnom periodu su dobili rješenja o njihovom ispunjavanju.

„Prema saznanjima koje Odjeljenje ima, a vezana su za informacije kojima raspolaže Osnovni sud u Brčkom i Inspektorat Distrikta, ukupno je 27 preduzeća ostalo bez rješenja o ispunjenosti minimalno – tehničkih uslova i  oni će, kao sankciju koja je predviđena zakonskim i podzakonskim aktima, imati mjeru trogodišnje zabrane korištenja podsticaja“, rekao je Gudeljević.