Još dva službenika Javnog registra optužena za zloupotrebu položaja

95

Nakon što je nedavno podiglo optužnice protiv šestoro geodeta brčanskog katastra, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je još dva službenika Odjeljenja za javni registar D.I. i R.N., za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

„Zbog sumnje da je, kao i svih šestoro ranije optuženih, naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih zloupotrijebila ovlaštenja, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv referentkinje za katastar D.I. Optužnica je podignuta i protiv njihovog nadređenog R.N., zbog sumnje da je položaj zloupotrijebio propuštanjem nadzora nad njihovim postupcima, kojima je lokalnom budžetu pričinjena šteta u iznosu od preko 7 000,00 KM“, saopšteno je iz Tužilaštva.

„Početkom prošlog mjeseca šest službenika ovog odjela optuženo je da su, pogodujući strankama, usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH. Tužilaštvo Distrikta tada je podiglo odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su, kao i D.I., optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2 612,00 KM”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva.

Za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja zaprijećena kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina.