Još jedno lice uhapšeno zbog nepravilnosti u izbornom procesu

87

Policija Brčko distrikta BiH je, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti „Protiv slobode i prava čovjeka i građanina“, a povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesu predstojećih Lokalnih izbora 2020. godine, koji će se u BiH održati 15.11.2020. godine.

“Tim povodom pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, dana 13.10.2020. godine nastavljene su aktivnosti u vezi nepravilnosti u izbornom procesu za predstojeće izbore, kojom prilikom su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, istog dana, izvršili pretresanje lica D.J., jednog stambenog objekta i motornog vozila. Tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti važni za dalje vođenje krivičnog postupka. Nakon kriminalističke obrade, dana 13.10.2020. godine u večernjim satima slobode je lišen D.J. rođen 1960. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Pripremanje krivičnog djela“ iz člana 333. Krivičnog zakona Brčko distrikta BIH, a u vezi s krivičnim djelom “Prevara pri glasanju” Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH,“ saopšteno je iz Policije.

Ovo lice će danas, nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predato Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

Iz Policije pozivaju sve političke aktere i građane da sve uočene nepavilnosti u vezi sa izbornim procesom prijave Policiji ili Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.