JP „Komunalno Brčko“ spremno za zimsko održavanje puteva i ulica

87

Od 15. novembra 2018. do 15. aprila 2019. godine traje zimsko održavanje puteva, koje je u nadležnosti Javnog preduzeća „Putevi Brčko“. Ovo preduzeće je za zimsko održavanje puteva, ulica, šetališta i parkinga na teritoriji Distrikta sklopilo nekoliko ugovora sa dobavljačima koji su se javili na tender raspisan po lotovima.

JP „Komunalno Brčko“ će od 15.11.2018. do 15.04.2019. godine na osnovu sporazuma sa JP „Putevi Brčko“ kao i važećim tehničkim propisima, normativima i standardima, održavati prohodnost puteva i ulica na području grada, od „table do table“ Brčko, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

„Štab zimske službe je formiran, imamo dugogodišnje iskustvo u ovom poslu, dežurstva kreću od danas, a vozila su spremna za zimske uslove rada. Osim kamiona i traktora sa priključcima, JP „Komunalno Brčko“ raspolaže i sa manjim mašinama, bacačima snijega i malim traktorima, koji djeluju u uskim ulicama i šetališnim zonama“, navodi se u saopštenju iz JP „Komunalno Brčko“.

Riječ je o zimskom održavanju nešto više od 137 km gradskih ulica i trotoara, te oko 30 km pješačke zone, koji će biti održavani u skladu sa prioritetima određenim u tenderu.

„JP „Komunalno Brčko“ obezbijedilo je dovoljne količine industrijske soli i kamenog agregata za posipanje saobraćajnica i saobraćajnih površina, te Planom održavanja prohodnosti puteva za zimski period 2018/2019 utvrdilo plan stepena pripravnosti, angažovanja vozača i raspoloživosti vozila, a na osnovu zahtjeva iz tendera i zakonskih obaveza“, kažu u JKP.

Određeni dio posla i odgovornosti je i na građanima Brčko distrikta BiH, koji su u slučaju snježnih padavina prema Zakonu o komunalnim djelatnostima dužni da uklone snijeg i led ispred svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora.