JU Deveta OŠ najbolja „eTwinning” škola u BiH

26

Za učenike i nastavnike JU Devete osnovne škole Maoča u Odjeljenju za obrazovanje upriličen je prijem povodom uspjeha koji je ostvarila ova osnovna škola Distrikta na „eTwinning” takmičenju na kojem je proglašena za najuspješniju „eTwinning“ školu u BiH.

Nijad Salihović, magistar informatike i tehničkog vaspitanja i nastavnik u JU Devetoj osnovnoj školi, objasnio je da je cilj kroz „eTwinning” projekte što više naučiti jedni od drugih.

„eTwinning platforma nudi nevjerovatne mogućnosti svakom nastavniku i ne traži mnogo i što je najbitnije svi koji žele mogu se uključiti i predstaviti svoj rad. „eTwinning” je i razmjena među školama i na svakom projektu cilj nam je da što više naučimo jedni od drugih. Mi smo prošli kao najbolja eTwinning škola u BiH, uključujući srednje i osnovne škole i dodijeljena nam je i plaketa u Sarajevu na koju smo ponosni”, kazao je Salihović.

Berina Ljuca, učenica JU Devete osnovne škole, jedna je od velikog broja učenika koja je učestvovala na „eTwinning” takmičenju i kaže da joj je drago što su ostvarili uspjeh.

„eTwinning nije program kao i sve ostalo što radimo u školi. Nije suvoparno učenje, nego je učenje kroz mnoge projekte i sarađivanje s drugim školama što je svakom učeniku zanimljivo. Radili smo s mnogim stranim školama iz Evrope i školama s naših područja. Upoznali smo druge kulture, narode i bilo je lijepo razmijeniti ta iskustva. Drago mi je što smo doprinijeli mnogo školi i što smo kroz zabavu i igru dosta toga naučili”, kazala je Berina.

Sa učenicima i nastavnicima razgovarao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, koji je rekao da je ova nagrada značajna za Brčko distrikt BiH, ali i svijetli primjer koji pokazuje da vrijedimo i da možemo postizati velike rezultate.

„Ova nagrada je veliki značaj za Distrikt, ali ujedno ovo je i pozitivno promovisanje države, grada. Ovo je jedan svijetli primjer da pokažemo sebi i drugima da vrijedimo i da možemo postizati velike rezultate. Odjeljenje za obrazovanje čestita JU Devetoj osnovnoj školi, nastavnicima, direktoru, a najviše učenicima koji su učestvovali u ovom projektu i ostvarili velike rezultate”, kazao je Osmanović.

Prijemu je prisustvovala i šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić koja je, takođe, čestitala nastavnicima i učenicima na velikom ostvarenom uspjehu i poručila da nastave s ostvarivanjem pozitivnih rezultata.

„eTwinning” zajednica okuplja hiljade učitelja koji uče jedni od drugih, dijele prakse i ideje i čine eTwinning najvećom zajednicom učitelja na svijetu.