Knjige mijenjaju svije(s)t

49

Prva „Noć knjige“ u Brčkom 17. i 18. maja.

Udruženje Stand-Up BH zajedno sa Omladinskom organizacijom Mali princ, uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta BiH, 17. i 18. maja u Omladinskom centru organizuje prvu „Noć knjige“ u Brčkom. Oba dana događaji počinju od 16 časova i traju do ponoći.

„Noć knjige“ je projekat koji ima za cilj popularizaciju čitanja kod svih generacija. Zamišljen je kao opušteno dvodnevno druženje sa najvećim imenima književne scene regiona, te organizatori smatraju da će bez sumnje privući veliku pažnju čitalačke publike u Brčkom, ali i okolini.

“Sam format događaja jeste promocija knjige i diskusija sa piscem, u slobodnijoj atmosferi i uz interakciju sa publikom”, navode iz Stand-Up BH.

U petak 17. maja u “Noći knjige” učestvuju pisci Stefan Mitić, Muharem Bazdulj, Tamara Kučan,  Dejan Stojiljković i Slaviša Pavlović, dok su u subotu u Brčkom gosti Marko Šelić Marčelo, Martina Mlinarević Sopta, Jelena Bačić Alimpić i Ernad Osmić.

“Publici će se predstaviti nekoliko pisaca, od kojih će svako imao sat vremena da predstavi svoje knjige i da priliku publici da postavlja pitanja. Tokom predstavljanja, i svi ostali pisci koji gostuju navedene večeri, biće prisutni u prostoriji, te mogu birati da razgovaraju sa svojim kolegama, slušaju njihovo izlaganje, ili se izdvoje u neki od dijelova prostorije koji će biti uređeni za druženje sa manjim grupama posjetilaca, potpisivanje knjiga, kraće razgovore… Osim prilike da lično upoznaju stvaraoce nekih od svojih omiljenih likova, publici će se pružiti i prilika da saznaju kada pisac planira novu knjigu, kako uopšte izgleda sam proces pisanja, odakle crpe inspiraciju, šta čitaju, koga slušaju, kako su počeli i još mnogo toga”, kaže Aleksandar Pantelić, predsjednik Udruženja Stand-Up BH.

Brojne su prednosti čitanja – unapređenje memorije, učenje novih informacija, proširenje vokabulara, poboljšanja koncentracije. Brojne studije pokazuju da osobe koje čitaju u mladosti, u zrelim godinama zarađuju i do 20% više od svojih vršnjaka koji nisu bili ljubitelji knjige.

“Sve ove dobre strane knjige naročito su važne u današnje vrijeme skraćenica, društvenih mreža i brze komunikacije. U vrijeme kada lijepa riječ gubi smisao, želimo da vratimo one najljepše riječi kroz pomalo zaboravljenu naviku – čitanje”, ističe tim mladih ljudi koji je pokrenuo ovaj projekat – pridružite im se, jer “knjige mijenjaju svije(s)t”.